MAKANAN UNTUK KETAHANAN BADAN
Sistem ketahanan badan seseorang bukan bergantung kepada pengambilan suplemen atau vitamin. Suplemen hanyalah penembah kepada daya ketahanan badan & jika tidak mengambilnya , badan akan menjadi lemah. Oleh itu, untuk menjaga daya ketahanan badan, ambillah makanan semula jadi seperti....
BAWANG PUTIH
Ia telah digunakan sejak ratusan tahun yang lalu sebagai antiseptik. Dengan pengambilan bawang putih, kita akan mendapat perlindungan daripada demam,batuk & jangkitan. Bawang putih mengandungi vitamin C,B1 & B6, mineral(fosfor & zat besi) dan sulfoxide alliin yang dikenal sebagai anti bakteria.
OMEGA 3
Salmon,tuna & mackerel kaya dengan asid lemak omega 4 serta membantu menguatkan sistem imunisasi badan . Ikan jenis ini juga boleh melindungi badan kita daripada jangkitan. Oleh itu, disarankan amalkan pengambilan ini sekurang-kurangnya 3 kali seminggu.
KACANG & BIJI-BIJIAN
Makanan ini sangat membantu untuk meningkatkan pembuluh darah. Ia kaya dengan vitamin E yang merangsang pengeluaran sel untuk menyingkirkan bakteria & sel kanser dalam badan.
GANDUM
Nasi merah, oat & produk yang diperbuat daripada gandum amat kaya dengan serat, protein & antioksidan. Kelebihannya, ia dapat meningkatkan daya ketahanan badan jika diambil secara rutin.
BUAHAN & SAYURAN
Makanan yang kaya dengan serat sangat efektif untuk menjaga daya ketahanan badan , menurunkan tekanan darah tinggi dan meningkatkan kadar kolestrol dalam badan . Pengambilan sayuran dan buahan setiap hari dapat mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular & melindungi sel badan daripada rosak.
No comments:
Post a Comment